泡盛继承麹之精髓,自1429年以来,在冲绳群岛各地以大米和黑麹酿造而成的蒸馏酒。

泡盛カクテル - Awamori Cocktail - vol.2

25/10/2024

11月1日の「泡盛の日」に合わせて、沖縄県の県政広報テレビ番組「うまんちゅひろば」で泡盛を紹介する回があります。その中で、家庭で簡単に作れる泡盛カクテルを泡盛マイスターの添石氏が紹介しております。
ぜひ、おうちでカクテル楽しんでください。

To coincide with Awamori Day on 1 November, the Okinawa prefectural government's public relations TV programme ”Umanchu Hiroba” introduces Awamori in a series of episodes. In it, Mr.Soeishi of Awamori Meister introduces Awamori cocktails that can be easily made at home.

【泡盛ソニック/ AWAMORI Blueberry Sour】
★レシピ / Recipe
〇材料/Cocktail ingredients
・泡盛 /Awamori (40ml)
 ※写真の泡盛「南風」は度数30%
     /Awamori ‘Nanpu’ in the photograph has an ABV. of 30%.
・炭酸水 /carbonated water (120ml 程度 / about 120ml)
・ブルーベリージャム /Blueberry jam(小さじ2杯程度 /2 teaspoons approx)
・レモン1/8カット / 1/8 of a lemon cut 

〇作製方法 /Method of preparation
①小瓶(ふたが閉められるもの)に、ブルーベリージャム 小さじ2杯程度を入れ、泡盛(40ml)を加える。小瓶のふたを閉めて、上下に振り、泡盛にブルーベリージャムを溶かす。/ Put about 2 teaspoons of blueberry jam in a small jar (with a lid that can be closed) and add 40 ml of Awamori. Close the lid of the vial and shake up and down to dissolve the blueberry jam in the Awamori.
②適量の氷を入れたコップに、小瓶からブルーベリーを溶かした泡盛を加える。/ Add blueberry-dissolved awamori from a small bottle to a glass with an appropriate amount of ice.
③ライムか青切りシークヮーサーを絞り、果汁を加える。(絞った後の果肉は、お好みで加えても構いません)/ Add 120 ml soda water and a light squeeze of lemon juice. (You can add the pulp after squeezing if you wish).